Pikavippivertailu Netissä

Onko pikavippi huono lainamuoto?

 

Pikavippi on tätä nykyä monelle suomalaiselle tuttu tapa rahoitella arkisia ja äkillisiä tarpeita. Pikalainoja otetaankin monesti täysin normaaliin tarkoitukseen kuten ruokaan tai särkyneen kodinkoneen ostoon. Kun tarvitsee lainaa nopeasti, on pikavippi helppo ja kaikkia yleisiä luuloja vastaan kohtalaisen edullinen rahoitusmuoto. Kuitenkin mediassa on lähiaikoina puitu pitäisikä pikavipit kieltää tai pitäisikö niitä rajoittaa huomattavasti enemmän. Tarkastellaampa nyt onko pikalaina ja vipit todellisuudessa niin huonoja kuin yleensä annetaan olettaa.

 

Totuuksia pikavipeistä

 

Pikalainat otetaan yleensä päivällä

Monesti kuvitellaan että pikalainaoja haetaan bileistystarkoituksiin iltaisin tai öisin. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Pari vuotta sitten astui voimaan laki joka kielsi pikalainan myöntämisen yöllä. Tämän lain tarkoitus oli nimenomaan karsia turhaa lainaamista joka kaduttaa seuraavana aamuna. Pikalainoja ei saa kuin klo 07.00-23.00 välisellä ajalla ja yleensä muutenkin pikalaina haetaan muuhun kuin juhlimistarkoitukseen.

 

Pikavippiyritykset antavat lainaa kelle tahansa?
Pikaluottofirmojen tuottavuuden kannalta ei ole mitään järkeä antaa lainaa sellaisille henkilöille joilla ei ole maksukykyä hoitaa vippejänsä takaisin. Jos laina jää maksamatta, ei pikavippi yritys tienaa senttiäkään. Tämän takia vippifirmat tarkistavat tarkkaan ihmisen maksukyvyn sekä luottotiedot. Lainaa ilman luottotietoja ei myönnetä ja muutoinkin pikavippien tarjoajat haluavat asiakkaikseen vain henkilöitä jotka voivat hoitaa pikavippinsä takaisinmaksun ajallaan.

 

Vipeille ei ole tarjolla muuta vaihtoehtoa

totuus pikavipeistä

Joskus pankit myönsivät vekseleitä jotka olivat tietyllä tavalla pikalainaa. Tätä nykyä eivät pankit tarjoa lainaa heti vaan lainarahaa saa odotella. Jos äkillinen rahapula iskee ei paljon jää vaihtoehtoja. Joko pyydät tutuilta lainaa tai otat pikalainan vippifirmalta. Itse asiassa tästä on tehty tutkimuskin. Taloustutkimukselta on käyty kymmenen pankin konttorissa kyselemässä josko voisi saada lainaa 200 euroa nopeasti akuuttiin rahapulaan. Mikään tämänsuuruinen laina ei kuitenkaan onnistunut heti. Tämä kertoo siitä että pikalaina on tarpeellinen suomalaisille koska pankit eivät pysty vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin tällä sektorilla.

 

Onko pikavippien korot niin kalliita kuin luullaan?
Lähiaikoina tapetilla on ollut pikalainan kalliit kulut. Onko pikalaina siis kallista oikeasti? Eduskunnassa pohditaan pikalainojen totaalista kieltämistä tai massiivisten rajoitusten laittamista vipeille. Tällä pyrittäisiin rajoittamaan suomalaisten velkaantumista. Kuitenkin tilastollisesti pikalaina ei ole kallis verrattuna esim. kulutusluottoihin jotka ovat monesti pidempiaikaista lainaa. Tilastokeskus kertoo että pikalainat ovat kuluiltaan n. 25% lainatusta rahasta. Joten jos otat satasen lainan, maksat korko ym. kuluja 25€ Eli 25 senttiä euroa kohden. Jos tätä vertaillaan esim. pankkien kulutusluottoon, monen leuka loksahtaa auki pelkästä ihmetyksestä. Pankkien luottojen keskimääräiset kulut kun ovat siellä 80 sentin paikkeilla!

Monesti kun ei huomioida sitä että pikalaina -asioissa puhutaan vuosikoroista jolloin laina vaikuttaa järkyttävän kalliilta. Täytyisi muistaa että pikalaina maksetaan takaisin monesti parin viikon sisällä lainaamisesta kun taas pankkien luotot ovat paljon pidempiaikaisia.
Pikalaina ei siis olekaan niin huono lainamuoto kuin luullaan…

Jos siis järjellä ajatellaan, ei pikaluotto olekaan niin huono lainamuoto kuin monesti kuvitellaan. Ensi syksynä selviää mikä on pikalainojen kohtalo. Silloin eduskunnassa käsitellään pikalainoille asetettavia kieltoja ja rajoituksia. Toivomme että kokonaiskieltoa pikalaina yrityksille ei tule sillä vastaavaa lainamuotoa ei tällä hetkellä pankit pysty tarjoamaan. Jos pikalaina on sinulle ajankohtainen, toivomme että tämä artikkeli hälvensi pelkoja pikalainayrityksiä kohtaan.

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply: